Szent Johanna Gimi

2015.01.17 18:30

Írónő:Leiner Laura


1.Rész-Kezdet

Egy sorozat a való életről
Egy sorozat, amely itt és most játszódik
Egy gimi, ahová mindenki szívesen járna
Srácok, akik olyanok, mint te és mégis mások
A történet rólad is szól!


2.Rész-Együtt

Kilencedik második félévében az iskolai élet ezerrel pezseg: farsangi bál, Valentin-hét, Valentin-napi bál, tavaszköszöntő buli, osztálykirándulás és még sok minden más...

Az osztályközösség eközben egyre jobban összekovácsolódik.

Reni érdeklődése Cortez iránt szerelemmé változik; vágyakozás, reménykedés, féltékenység, csalódás, aztán ismét reménykedés között őrlődik, mert a fiú viselkedése egyáltalán nem egyértelmű...

3.Rész-Egyedül

Reni alig várja, hogy a nyári szünet után viszontláthassa osztálytársait, és persze főleg Cortezt...

Tizedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez...

Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást...

4.Rész-Barátok

Reni és Virág ismét nagyon jó barátok a nagy konfliktus után. Virág nemcsak Doriánnal szakított, hanem emós külsejével is: mostantól vidám cuccokban jár, és még a szemüvegét is hajlandó hordani

Reni igyekszik kihasználni minden percet, amit Arnolddal tölthet, ám Cortez ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel, ezért a két fiú között egyre nő a feszültség...

Mindezek mellett fontos szerepet kap még a második félévben egy mangakiállítás, Ricsi új robogója, Cortez nagymamája, egy éjszaka a Balaton-parton és az iskolai könyvtár...

Az osztály továbbra is a "legbalhésabb" társaság az iskolában, és a tanulásban sem jeleskednek. A sok panasz miatt még a nyár eleji párizsi csereutazás is veszélybe kerül...

5.Rész-Remény

Új tanév, új osztálytárs, új konfliktusok, új és régi barátságok, új és régi szerelmek... A 11/b-ben továbbra is "zajlik az élet", miközben többek között az is kiderül, hogy mi történt a párizsi csereutazáson, hogy kicsoda Jérome és Benoit, és vajon ki lopja Dave személyiségét, hogy miért veszélyes a Gomba, hogy Zsák kibe lesz szerelmes és Cortez miért törli ki az összes ismerősét a Facebookon... na és persze, hogy Reni kitől kapta a nyakláncot meg a gyűrűt...

Reninek is újabb kihívásokkal kell szembenéznie, de úgy tűnik, egyre jobban felnő hozzájuk.

6.Rész-Ketten

December 20-a Reni életének legboldogabb napja, és ettől kezdve minden megváltozik.

De vajon csak jó értelemben? Vajon meddig tart a váratlanul jött boldogság? És Reninek sikerül-e nemcsak megszerezni, de meg is tartani Cortezt? Mi mindennel kell megküzdenie a saját félelmein, gátlásain kívül? Hisz Cortez a suli legmenőbb sráca, mindenki rajong érte, Reni viszont, legalábbis a saját megítélése és persze Kinga szerint, a "nyomik" táborát erősíti...

A 11. osztály 2. féléve is tele van izgalmakkal, akárcsak a korábbiak: Dave például élete eddigi legnagyobb próbatételén megy keresztül, Kinga még önmagát is felülmúlja egy diszkóban, Corteznek iskolapszichológushoz kell járnia, Viki "kiborítja a bilit", Reninek pedig váratlan vendég érkezik a születésnapjára...

7.Rész-Útvesztő

Szeptember 1-jén Reniék immár irigyelt végzősökként lépnek be a suli épületébe, de vajon tényleg irigylésre méltó a helyzetük? Egy biztos: a legzsúfoltabb, legeseménydúsabb évnek néznek elébe, amelynek már az első fele is tele lesz óriási élményekkel (szalagavató, nagy végzős bulizások, utolsó közös szilveszter), ugyanakkor komoly buktatókkal (érettségi tárgyak kiválasztása, a felkészülés megkezdése és a nagy kérdés: a továbbtanulás).
Ám a 12/b. , mint tudjuk, nem átlagos társaság: ők mindent megtesznek azért, hogy az utolsó évük valóban felejthetetlenné váljon, nemcsak önmaguk, de a Szent Johanna gimi összes tanára és diákja számára is...

8./1-2.-Örökké

Négy év, amit nem felejtesz el.

"Okos kis könyv ez, elindult a saját útjára. Én pedig most magára hagyom, elengedem, hiszen én azt hiszem, mindent megtettem, amit lehetett, mindent úgy írtam, ahogy szerettem volna, most pedig elégedett vagyok az eredménnyel, mert tudom, én a kezdetek kezdetén valami ilyesmit akartam a végére. Nem egy finálét, elcsépelt ömlengést vagy túlcsavart szálakat. Úgy érzem, ez a sorozat az egyszerűségével nyerte el mindazt, amit elnyert, én pedig végig tartottam magam ahhoz az elvemhez, miszerint "ez csak egy sztori egy hétköznapi lányról, A FIÚRÓL (csupa nagybetűvel), a tanulásról, a barátairól, a családjáról, az életéről meg úgy általában, a Szent Johanna gimiről". (Leiner Laura)

Szereplők:

  • Rentai Renáta [Reni; Ren]. A könyvsorozat főszereplője; jó tanuló, szabadideje nagy részét olvasással töltő lány, aki azáltalános iskola befejezését követően felvételt nyert a Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium 9. B osztályába, és bízik abban, hogy az általános iskolában magányosan töltött évei után sikerül barátokat szereznie. A közösségi munkából is kiveszi a részét, szülei - meteorológus édesanyja, és irodában dolgozó édesapja - állítása szerint mintakamasz. A történet közepére Cortez szerelme. Virág és Kinga legjobb barátnője. Arnold szerelme. Kedvenc tanára Kardos, míg a legutáltabb Vladár.
  • Antai-Kelemen Ádám [Cortez]. Amerikában élő, gazdag, diplomata szülők jóképű gyermeke. A nagyszüleinél lakik. A gimnázium legnépszerűbb tanulója. A történet közepére Reni barátja. Ricsi legjobb barátja. Tud gitározni, énekelni, gördeszkázni és a magyaron kívül 4 nyelven. Viki volt barátja. Utálja Kardost. Arnold riválisa.
  • Bencze Virág [Virág; Emo]. Reni legjobb barátnője; elvált szülők gyermeke, aki a történet elején emós korszakát éli, nagyon kedves, ugyanakkor nem túl okos lány, ennek ellenére mindenki szereti. A történet közepére Ricsi barátnője. Dorián volt barátnője.
  • Bernáth András [Andris]. Robi legjobb barátja, rocker.
  • Jacques Chatelain [Zsák]. Gábor barátja, a francia cukrászművészet szerelmese, a 11. osztálytól kezdődően iskolarádiós. Reni barátja, aki beleszeret Flórába.
  • Felmayer Dávid [Dave]. Zsolti legjobb barátja, a kütyük szerelmese, a történet végére Kinga szerelme. A történet elején mindig Zsoltit akarja bosszantani.
  • Haraszti Róbert [Robi]. Andris legjobb barátja, rocker.
  • Matsuda Okitsugu [Macu]. A 11. osztályban csatlakozik az osztályhoz, ő is a kütyük szerelmese. A "nagy mellű lány" barátja. Edina volt barátja.
  • Nagy Zsolt [Zsolti]. A történet elején még túlsúlyos gyerek, rövid időn belül kigyúrt, menő pasi lesz, akiknek a garázsában szokott összegyűlni péntek esténként a baráti társaság. Kinga és Edina volt barátja.
  • Neményi Arnold [Neményi]. Reni barátja, aki a 11. osztálytól ösztöndíjjal Párizsban tanul tovább. A történet végére összeveszik Renivel. Cortez vetélytársa. Szerelmes Renibe.
  • Pósa Richárd [Ricsi]. Cortez legjobb barátja; az iskola második legmenőbb sráca, akiről a könyvsorozat végére kiderül, hogy az iskola igazgatójának unokaöccse. A történet közepére Virág szerelme. Edina volt barátja. Arnoldot arrogáns bunkónak tartja.
  • Szatmáry Kinga [Kinga]. Reni barátnője, maximalista, mindig a legjobban akar teljesíteni az élet minden területén. A történet végére Dave barátnője. Zsolti volt barátnője.
  • Zsidák Gábor [Gábor]. A "láthatatlan", az osztály harmadik jó tanulója, a 11. osztálytól iskolarádiós. Jacques legjobb barátja, Kata szerelme.

Nem osztálytársak:

  • Szép Károly [Karcsi]. A suli lúzere; szemüveges, olvasókörös és mindenki "Harry Potternek" csúfolja, de Reniék osztálya befogadja. Sokan irigykednek, hogy "vele legalább foglalkoznak." A történet végén Zsolti vele megy a végzős bálra.
  • Varga Kata. A suli egyik gótja, szintén Reniék osztályának elválaszthatatlan tagja. Utolsó évben Gábor barátnője lesz. Kitti barátnője.
  • Flóra. Renivel jár olvasókörre, később Jacques barátnője lesz. Karcsi szerelme.
  • Szatmáry Kitti [Kitti]. Kinga húga. Először nagyon beképzelt volt, de nővérének köszönhetően megjavult és Katával lett jóban. A suli másik gótja.
  • Tóth Viktória [Viki]. 9. osztály végétől 10. osztály végéig volt jelen a könyvben, mint a Jalapeno trombitása és mint Cortez barátnője. Később kiderült (amikor már összeveszett a társasággal) Gomba barátnője lett.
  • Gomba Ricsi bandatársa volt. 11. osztály szilveszterén részegen rányomult Renire, de Kinga felpofozta Gombát és utána bunyózott Zsoltival is. Később összejött Vikivel.
  • Bíró Dorián 10.-től 11.-ig járt a Szent Johannába. Emós volt, így hamar megtalálta a közös hangot Virággal, de átverte őt egy szilveszteri emós koncert után, ahová Reni is ment. Később még zaklatta Virágot, de hamar eltanácsolták az iskolából.
  • Peti. Reni emós haverja, akit az emós koncerten ismert meg. Nagyon kedves. Szerelmes a pandasminkű lányba.

      A sorozatról bővebben az https://szjg-mindorokke.webnode.hu oldalon.